Wil je weten hoeveel leerlingen op weg zijn naar het behalen van de referentieniveaus op de doorstroomtoets? Met de prognoses in Focus PO krijg je hier direct zicht op. Ontdek hoe onze voorspellingen jouw school helpen om ambities waar te maken.
Waarom een prognose?
Om de eindresultaten (OR1) te sturen, is het belangrijk om te weten hoeveel leerlingen op weg zijn naar het behalen van de referentieniveaus op de doorstroomtoets. Daarvoor geeft Focus PO prognoses. Op basis van de toetsresultaten van een groep, leerjaar of school wordt berekend hoeveel procent van de leerlingen op weg is naar 1F of naar 1S/2F. Focus PO doet dit niet alleen voor rekenen, lezen en taalverzorging apart, maar ook voor de combinatie van deze vakken. Dit is de zogeheten RLT-mix.
‘Op weg naar’ zegt wat je kunt verwachten als de doorstroomtoets die medio groep 8 wordt afgenomen. Dit is een ander gegeven dan een uitslag van een volgtoets. Voorbeeld 1: een leerling in groep 7 die op een rekentoets niveau 1F heeft behaald, kan volgens Focus PO op weg zijn naar 1F op de doorstroomtoets. Zijn niveau is (nog) niet hoog genoeg om 1S te gaan behalen. Voorbeeld 2: een leerling in groep 4 die nog geen referentieniveau heeft behaald, kan al wel op weg zijn naar 1S. Zijn niveau is op het toetsmoment hoog genoeg om 1S op de doorstroomtoets te gaan behalen.
De prognosepercentages zijn essentiële sturingsinformatie over de doorstroomtoets. Op de resultaten van deze toets beoordeelt de Inspectie van het Onderwijs of de resultaten voor rekenen, lezen en taalverzorging voldoende zijn (OR1). In Focus PO kun je het percentage leerlingen dat op weg is naar de referentieniveaus vergelijken met het landelijk gemiddelde binnen je eigen schoolwegingsgroep. Voor de RLT-mix kun je deze prognoses ook vergelijken met de landelijke gemiddelden (1F en 1S/2F) voor de drie vakken samen en de signaleringswaarde. Als een school met Focus PO werkt, is het mogelijk de prognosepercentages te vergelijken met de ambities van de school.
Hoe werkt het prognosemodel?
Focus PO bepaalt voor elke leerling op basis van zijn vix-score naar welk referentieniveau op weg is op de doorstroomtoets. Dit gebeurt met behulp van drempelwaarden (uitgedrukt in vix-scores). Bijvoorbeeld: ligt de vix-score van een leerling voor een rekentoets boven de 1F-drempel (maar onder de 1S-drempel), dan wordt hij meegeteld bij het aantal leerlingen op weg naar 1F. Heeft hij de 1S-drempel behaald, dan telt hij mee voor zowel 1F als 1S.
De drempelwaarden voor de referentieniveaus in rekenen, lezen en taalverzorging zijn het hart van het prognosemodel. De ontwikkelingen rondom de volg- en doorstroomtoetsen worden nauwgezet gevolgd. Na de doorstroomtoets van 2025 zal het prognosemodel van Focus PO worden geëvalueerd en verfijnd door middel van een statistische analyse. De prognose zal dan nog beter worden afgestemd op toekomstige doorstroomtoetsen.
Een prognose is geen garantie, maar het geeft de richting aan.