In het kort

Focus PO META is de bestuursmodule die in één overzicht de opbrengsten van alle scholen binnen je bestuur inzichtelijk maakt. Met een druk op de knop zie je hoeveel leerlingen in elke school (of bovenbouw) zich ontwikkelen naar de referentieniveaus. Ook zie je hoe de opbrengsten van elke school zich verhouden tot de schoolweging, de schoolambities en het onderwijsresultatenmodel.

Waarom Focus PO META?
✔ Snel één overzicht met daarin alle scholen
✔ Alle toetsresultaten van Boom, Cito, Diataal en IEP vergelijkbaar via de vix
✔ Niet meer zelf rekenen of gegevens overzetten
✔ Indicatie van te verwachten referentieniveaus op de doorstroomtoets
✔ Ook bij verschillende toetsmomenten alle data compleet in één overzicht
✔ Uniek overzicht van alle data van alle scholen bij elkaar

Eenduidige en heldere overzichten bieden de basis voor een goed gesprek over onderwijskwaliteit. Zulke overzichten maakt Focus PO META. Alle scholen van het bestuur kunnen in Focus PO META worden opgenomen, zelfs wanneer een school zelf geen abonnement op Focus PO heeft.

Wil je een beknopte beschrijving van wat Focus PO META inhoudt? Download de folder!

ParnasSys of ESIS

Gebruik je ParnasSys? Binnenkort is er een integratie met Ultimview beschikbaar. Lees hier verder.
Gebruik je ESIS, lees dan hieronder verder.

Direct zicht op hoeveel leerlingen in elke school op weg zijn naar de referentieniveaus.

Naar 1F en  1S/2F

De onderwijsresultaten worden medio groep 8 gemeten, maar voor het tijdig bijsturen is het van belang eerder inzicht te hebben hoe de leerlingen zich ontwikkelen naar het behalen van de referentieniveaus. In Focus META zie je per school en per vakgebied hoeveel procent van de leerlingen op weg is naar het behalen van niveau 1F en 1S/2F op de doorstroomtoets. Daarnaast worden ook de resultaten van de drie vakgebieden samen (RLT-mix) vergeleken met de signaleringswaarde en de landelijke gemiddelden.

De RLT-mix

Per school worden niet alleen de toetsresultaten van Rekenen, Lezen en Taalverzorging apart weergegeven. Focus PO combineert de drie vakken in RLT-mix. Met RLT-mix krijg je inzicht in hoe de tussenresultaten van de school zich ontwikkelen. Je kunt dan zien of een school zich ontwikkelt richting de gewenste eindresultaten die passend zijn bij de schoolweging.

VIX als vergelijkingsmaat

Focus PO META heeft de vix (vaardigheidsindex), waarmee de toetsresultaten van alle LVS-aanbieders in beeld kunnen worden gebracht: Cito, IEP, Boom en Diataal. Je kunt alle toetsen met elkaar vergelijken: voor de hele school (3-8), de bovenbouw (6-8) of de leerjaren 6, 7 en 8. Het getal van de schoolweging wordt uitgedrukt in een vix-score. Hierdoor kun je zien waar elke school per vak staat met haar resultaten ten opzichte van de leerlingpopulatie en wat daarvan verwacht wordt. Belangrijker is het om te vergelijken met de schoolambities, want dit is de praktische verwachting die elke school zelf kiest en nastreeft.

Een compleet overzicht

Een volledig overzicht krijgen van alle scholen is mogelijk, ook wanneer geen of niet alle scholen binnen het bestuur een schoolabonnement op Focus PO hebben. Focus PO META kan dus volledig gevuld worden met de resultaten van alle scholen, zodat je een compleet overzicht krijgt. Een school die geen abonnement op Focus PO heeft, kan worden aangesloten via een gratis schoolabonnement op Focus PO DATA.

Optimix

Scholen toetsen niet allemaal op hetzelfde moment; sommige toetsen zijn in bepaalde leerjaren niet beschikbaar; leerlingen kunnen ziek zijn; toetsresultaten van een groep zijn nog niet ingevoerd. Dit zijn allemaal redenen waarom een overzicht (nog) niet compleet kan zijn. Met de functie optimix vul je de gaten in de data zoveel mogelijk op. Focus PO pakt dan van elke leerling het meest recente toetsresultaat en voegt die samen in één overzicht. Hierdoor wordt het overzicht zo compleet mogelijk en kun je beter uitspraken doen over hoe een school ervoor staat.

Verder kijken in de school

Als een school een abonnement op Focus PO 3-8 (basis) heeft kun je vanuit Focus PO META verder in het account van de school kijken. Daarin zijn de resultaten op leerjaar- en groepsniveau te zien. Naast rekenen, lezen en taalverzorging zie je daarin ook de resultaten voor andere vakken (als die worden getoetst).

Snel selecteren

Met een paar muisklikken kun je verschillende selecties maken van scholen die je wilt zien in je overzicht. Bijvoorbeeld: de scholen die met de RLT-mix onder de lijn van de signaleringswaarde of het landelijk gemiddelde liggen. Of denk aan een selectie van scholen die hoger scoort op de schoolambitie p20 voor taalverzorging. Op basis van dit soort vergelijkingsmogelijkheden kun je snel informatie verzamelen die je nodig hebt voor een managementgesprek of verantwoordingsverslag.

Bestuursweging en – ambities

Focus PO META gaat nóg een stap verder. Op basis van alle schoolwegingen van de scholen wordt de bestuursweging berekend. In het bestuursoverzicht vix worden alle resultaten van alle scholen binnen het bestuur samengenomen en vergeleken met de bestuursweging. Ook worden de schoolambities van de scholen samengevoegd in één bestuursambitie. De resultaten van alle scholen samen kunnen nu vergeleken worden met de bestuursweging en de bestuursambities. Op basis van deze vergelijking kun je besluiten of er op een bepaald vakgebied bestuursbrede professionalisering georganiseerd zou moeten worden met als doel het onderwijsaanbod verder te versterken.

Ondersteuning

Onze trainingspartner Helder Onderwijsadvies biedt maatwerk en cursussen aan.

Masterclass Focus PO META

Driedaagse masterclass waarin je leert hoe Focus PO META werkt en hoe je de informatie uit dit instrument kunt gebruiken voor kwaliteitsbeleid binnen het bestuur en binnen de scholen.

 

  • Driedaagse masterclass
  • € 1.995,-

Quickstart Focus PO META

Eendaagse cursus waarin je in de basis leert hoe Focus PO META werkt en hoe je de informatie uit dit instrument kunt gebruiken voor kwaliteitsbeleid binnen het bestuur en binnen de scholen.

 

  • Dag 1 van masterclass Focus PO META
  • € 665,-

Scholing op maat Focus PO META

Op maat gemaakte training (incompany) waarin je leert hoe Focus PO META werkt en hoe je de informatie uit dit instrument kunt gebruiken voor kwaliteitsbeleid binnen het bestuur en binnen de scholen. Hoe stuur je (bij) op basis van Focus PO META zodat scholen hun gewenste eindopbrengsten OR1 behalen?

Wil je meer informatie over Focus PO META? 

Download de folder of vul onderstaand formulier in en wij geven je graag meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Bestuursnaam*
Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Focus PO META wordt onder andere gebruikt door: